My favorites-13 reasons why

Haai,

Vandaag een blog over een van de meest heftige maar toch erg mooi gemaakte series ooit: 13 reasons why.

Een week geleden ving ik een gesprek op tussen mijn collega’s. Het ging over een serie die mijn collegaatje aan het kijken was. Al snel mengde ik mij in dit gesprek en ze zei ook meteen dat ik die serie waarschijnlijk ook wel leuk zou vinden. ’s Avonds op de bank zocht ik de serie dan ook meteen op op Netflix en ik las het volgende : Terwijl de school rouwt om de dood van Hannah Baker ontvangt haar vriend Clay een doos tapes met boodschappen die zij heeft opgenomen voordat ze zelfmoord pleegde…

Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Ik had ook meteen enkele vragen:

-Wie is Hannah?

-Waarom zelfmoord?

-Waarom verstuurd Hannah tapes?

-Wat voor boodschappen staan er op de tapes?

Rik was ook wel benieuwd en dus begonnen we met kijken. De eerste aflevering worden er direct enkele vragen beantwoord. Wie is Hannah Baker en waarom heeft ze tapes gestuurd. Hannah is een scholier die zo op het eerste gezicht typische tienerproblemen heeft. Zo wordt ze gepest (maar toch ook weer niet), raakt ze verliefd en heeft ze ouders die weleens ruzie maken. Ondanks dat Hannah wordt neergezet als een ontzettend sterk jong meisje, zien we door middel van de 7 bandjes , hoe zij werkelijk in het leven stond. Halverwege de serie wordt er steeds meer duidelijk en wilde ik alleen nog maar door en door..

Ik ga hier natuurlijk niets verklappen over het verhaal zelf, maar mocht je niet tegen heftige scenes kunnen dan moet je de laatste aflevering niet kijken! Ik heb zelf niet alles aan kunnen zien en heb serieus meerdere afleveringen huilend op de bank gezeten. Zelfs bij Rik heb ik een traantje gespot.. En die vindt series en films meestal niet zo echt overkomen.

Leuk om te weten is dat deze serie is geproduceerd door Selena Gomez (je weet wel de ex van… ). Selena kreeg enkele jaren geleden het boek 13 reasons why (schrijver Jay Asher) cadeau van haar moeder en vond dit zo’n goed verhaal dat zij naar Netflix is gestapt om te vragen of ze er een serie van mocht maken. Gelukkig zei Netflix ja en daarom hebben wij nu deze heftige serie.

Zelfmoord lijkt tegenwoordig bijna gewoon. In Nederland plegen gemiddeld 5 mensen per dag zelfmoord. Ik vind dit ongelooflijk veel. Gek vond ik het om te lezen dat er meer mannen zijn die zelfmoord plegen dan vrouwen. Ook is het merendeel tussen de 40 en 65 jaar.

Nu kun je je natuurlijk afvragen of deze serie zelfdoding aanmoedigt (een soort copycat gedrag)… Ikzelf ben van mening dat deze serie vooral laat zien wat het doet met de nabestaanden, maar ook met pestgedrag, verliefdheid eigenlijk alles waar jongeren mee te maken kunnen krijgen.. Ook ben ik van mening dat (ook al vind ik de serie erg goed) Hannah Baker nogal wat meemaakt. Niet alles is even geloofwaardig , maar aan de andere kant is Hannah een jonge meid die wellicht niet precies weet hoe ze in bepaalde situaties terecht komt..

 

Conclusie

13 reasons why is niet zomaar een high school serie, het is er een waarin een actueel probleem wordt besproken. Deze serie heeft mij laten inzien hoe het is om zoals Hannah te zijn (je voelt namelijk ontzettend met haar mee). Ook Clay is ontzettend sterk neergezet. Ik heb meerdere malen om die jongen zitten huilen! Af en toe wilde ik hem het liefst een knuffel geven en soms wil je gewoon tegen je televisie schreeuwen. Kortom : kijk deze serie! Hij is maar 13 afleveringen en ik had hem binnen enkele avonden afgekeken!

Lieve mensen die hier terecht zijn gekomen omdat ze op google naar zelfmoord hebben gezocht, het is nooit de oplossing! Je staat er niet alleen voor, echt niet! Er zijn genoeg mensen die om je geven! Wanneer je hier klikt kom je op een site terecht waar ze je kunnen helpen. Praat erover en mocht je dit anoniem willen doen dan is dat ook mogelijk.

Liefs,

Natascha

 

 

  2 comments for “My favorites-13 reasons why

 1. 18/04/2017 at 10:16

  Deze serie was de reden dat ik toch aan Netflix begonnen ben. Ik keek gisteren de laatste aflevering, heel heftig en ik hield het ook niet droog. Blij dat ik gekeken heb. (En top, dat laatste stukje! Daar zou ik niet aan gedacht hebben, maar misschien zijn er inderdaad mensen die door een dergelijke zoekopdracht hier komen!)

  • 18/04/2017 at 10:18

   Haai Jenn,

   Ja de serie heeft mij zo aan het denken gezet. Ik hoop serieus dat ook pestkoppen dit bekijken. Zo zien ze ook van de andere kant wat het met iemand kan doen. En ja dat laatste stukje moest ik er van mezelf bijzetten. Het zou zomaar kunnen dat iemand hierop terecht komt..

   Liefs,
   Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *