De verloskundige

Haai,

 

Vanaf het begin van je zwangerschap ga je voor controles naar de verloskundige (tenzij je zwangerschap medisch is). Deze verloskundige mag je zelf uitkiezen. Toen mijn zwangerschapstest positief was begon dan ook mijn zoektocht op google. In Leiden had ik genoeg keuze, ongeveer 14 verloskundigen kwamen in mijn zoeklijstje voorbij. In eerste instantie had ik geen idee waar ik op moest letten bij het maken van een keuze uit deze lijst. Ook hiervoor heb ik meerdere pagina’s op internet bekeken. Ik heb daarom besloten om mijn lijstje online te zetten. Ik vind het belangrijk dat je als aanstaande mama goede informatie kunt vinden.

Waar op te letten bij je zoektocht naar een verloskundige

  • In eerste instantie is het het handigst om een verloskundige te kiezen die in je eigen woonplaats gevestigd zit. Waneer er maar 1 verloskundige in je woonplaats zit, is het verstandig om voor deze te kiezen. Ik woon in Leiden dus zocht ik op google naar verloskundigen in Leiden. Ik kreeg een lijst met ongeveer 14 verloskundigen. Tegenwoordig werken veel verloskundigen samen in een maatschap. Dit vind ik een groot voordeel. Zo is er altijd iemand die de telefoondienst of de spoeddienst  heeft en de afspraken op de praktijk gaan ook gewoon door. Wel is het iedere keer de vraag bij wie je op controle komt. Dus let er goed op of je het erg vindt om door (veel) verschillende mensen te worden geholpen.
  • Je kunt ervoor kiezen om bij meerdere praktijken op gesprek te gaan. Zij kunnen je dan uitleggen hoe zij werken en jij kan dan kijken of het goed klikt. Ikzelf heb dit niet gedaan, maar het schijnt steeds vaker te gebeuren. De reden dat ik het niet gedaan heb is eigenlijk vrij makkelijk uit te leggen. Toen ik nog in Den Haag woonde hadden wij een huisarts die met pensioen ging. Wij zijn bij dezelfde huisartsenpraktijk gebleven en daar was het een komen en gaan van huisartsen. Ik heb er in de afgelopen jaren zoveel gezien dat het mij eigenlijk nog weinig uitmaakt wie mij die 20 minuutjes per afspraak helpt. Toch wilde ik deze optie even benoemen.
  • Bekijk de website. Wanneer een verloskundige praktijk geen website heeft, valt deze voor mij al af. Ik vind het wel belangrijk dat de verloskundige een beetje van deze tijd is. Op de website kun je ook al veel informatie vinden over de mensen die er werken, wat de visie van de praktijk is en met een beetje geluk staan er ook wat foto’s en folders op van de praktijk. De keuze die ik heb gemaakt kwam uiteindelijk ook door de foto’s op de website. De meiden zien er allemaal heel spontaan uit en eigenlijk past dat wel bij mij.
  • Soms weet je al van tevoren hoe je wil gaan bevallen. Heb je een bijzondere wens? Kies daar dan ook je verloskundige op uit. Je kunt altijd de praktijk bellen en aangeven dat je al weet hoe je zou willen bevallen en hoe zij daarin staan. Mochten ze je dan geen bevredigend antwoord geven, dan kun je nog verder zoeken.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor maatschap Lammenschans in Leiden. Deze is erg dichtbij mijn huis en werkt met 5 verschillende verloskundigen. Ik heb ze nu alle 5 gezien en bij mijn thuisbezoek (toen ik minder leven voelde) kwam de stagiaire langs. Uiteraard heb ik een voorkeur, maar tot nu toe vind ik alle dames aardig. Degene die mij gaat begeleiden bij de bevalling weet ik uiteraard niet, maar hoe dan ook voel ik mij volkomen begrepen en wanneer ik ze bel is het nooit teveel. Ze hebben ook liever dat ik een keer teveel dan te weinig bel.

 

Kies vooral een verloskundige waar jij je prettig bij voelt!

Liefs,

Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *